четвъртък, 27 септември 2012 г.

Скалите кораби край Синеморец и плаж Силистар


Скалите кораби...От фотографска гледна точка, да си на Южното черноморие и да не посетиш Скалите кораби си е като да идеш до Рим и да не видиш Папата, както се казва.Ако имаше класация за топ 10 на най-сниманите от фотографи-пейзажисти места, то това определено ще е едно от тях.




Този път за малко щях да изпусна изгрева благодарение на "упътването" на местните.Не че и от там не може да се стигне до скалите, но все пак аз бях с кола, а не с луноход.Добре че винаги си оставям половин час запас преди изгрев, а този път предвидливо си добавих още половин, който в крайна сметка ме спаси.
 





За съжаление отново станах свидел на поредното безоблачно утро, но пък от друга страна това допринасяше за спокойното море и страхотните отражения в него.






Най-много съжалявам, че отделих само една сутрин за това страхотно място, но това ще ми е като повод да се завърна след време.Гледките са нереални и все едно си се пренесъл на друга планета.




Тук изобилието от предни планове е огромно и почти няма място на което да застанеш и да не се получи добра снимка.




Постоянно тичах на ляво, на дясно, катерех се, слизах, цяло чудо е, че не се пребих и не счупих нещо.




Даже и цветя си намерих :)
Усетих, че когато слънцето се покаже над хоризонта може да огрее част от скалите и побързах да сляза и да си потърся място.







Оказа се, че само едната скала ще бъде огряна.Набързо прекадрирах и си преместих дървото :) . Беше въпрос на само няколко секунди и скалата се обагри в червено, а кацналата преди секунди чайка на ръба направи кадъра още по-интересен.





Следобедните часове на деня прекарахме на плажа Силистар.Тук търсех едно определено място, но в крайна сметка не можах да го открия.Още един повод да се завърна в тази част на България :)



понеделник, 17 септември 2012 г.

Река Караагач и изгрев от скалите край къмпинг Юг

Къмпинг Юг бе втора спирка по южното Черноморие.Тук не ме доведе нищо конкретно.Просто мястото ми бе похвалено от един колега и реших да го опитам.В последствие се оказа, че той ми е хвалил къмпинга на Китен, но това не е от голямо значение.




Малко преди разклона за къмпинга, вниманието ми бе привлечено от устието на река Караагач и в този момент разбрах къде ще бъда по залез.За съжаление това беше поредния без облачен ден и на небето не се случи нищо интересно.




Утрото ме посрещна с добрата компания на Георги с който тъкмо се запознах и нито един облак в небето.




Свикнал съм да снимам сам и до сега не бях снимал редом с друг фотограф, оказа се доста по-приятно.Друго си е с компания, може да обмениш опит, гледна точка или просто някоя друга дума за да се мине време.




За съжаление Георги не се задържа много дълго.Дъщеря му бе прекалила предната вечер със снимките и му беше оставила батерия за 4-5 кадъра.Гаден номер :) , но той бе достатъчно бърз и отиването до караваната и частично зареждане му отнеха не повече от 15- 20 минути.В първия момент ми беше малко смешно, но като си спомних, че преди няколко дни аз самият се връщах 100 километра заради забравен статив...






Таях големи надежди за бурно море с големи вълни и бързо отдръпваща се вода от скалите, но уви.






Отново ще завърша с малко информация за Черноморските къмпинги.Този път къмпинг Юг:

Намира се на километър-два след разклона за Китен непосредствено след река Караагач.Има табели и не може да се обърка.Разположен е в рехава горичка непосредствено над плажа.Няма обособени места за настаняване, а е на принципа където ти хареса.Има лесен достъп до електричество и вода.Баните и тоалетните са в перфектно състояние и нямаше момент в който да няма топла вода.Плажът е на по малко от минута разстояние, приятен е и не много населен.Единственото нещо, което мога да отчета като минус са многото и кръвожадни комари от които спасение няма.

Цените:

За двама души в палатка платихме 20 лева на ден
7 лева за палатка
6.50 лева на човек
Автомобилът си влиза в цената


вторник, 4 септември 2012 г.

Залез край Созопол




Созопол се оказа първата ни спирка по Черноморието.По точно къмпинг Каваци бе първа спирка, но до Созопол ме доведе остров Св.Иван.От доста време ми се въртеше точно определен кадър в синия час с камъни на преден план и остров в далечината.В крайна сметка кадъра не се получи, но попаднах на много приятен залез.




Това е островчето за което дойдох.Оказа се доста по-малко от очакванията ми.






И един вертикален кадър от същото място.Зная че вертикалното кадриране при пейзажите не е много препоръчително, но на мен специално ми е любимо.
  






Ако знаех, че това ще са последните облаци които ще видя в следващите седем дни, може би щях да избера друго място за снимки.Но сега като гледам последната снимката, се чувствам доволен и се радвам, че успях да изтърпя няколко часа размотаване в бутаницата на претъпкания Созопол в очакване на залеза.





В края на следващите няколко публикации ще опитам да дам и малко информация за къмпингите, които посетихме.Правя го, защото аз самия не успях да намеря никаква преди да ги посетя.



Къмпинг Каваци:

Къмпингът се намира на около километър-два непосредствено след Созопол.Има доста сянка и е подходящ за палатки.Местата за посетителите са направени във вид на сепарета, заградени тристранно от плътни храсти с височина около 1.5 метра.Това разделение на местата ми се стори хубаво, но според мен е подходящо само за палаткуващи (каквито са повечето туристи тук). На хората които идват с каравана, пред която слагат навес, пред който разпъват шатра, пред която слагат маси и си паркират колата може би им се струва не достатъчно.Има възможност за осигуряване на достъп до електрическата мрежа.Баните и тоалетните не са в особено добро състояние и нямаше момент в който да има топла вода.Плажът става и е на минута разстояние, но е доста пренаселен, но това най-вероятно се дължи и до голяма степен на курортистите от Созопол.Не забелязах да има комари.

И сега цените:
За двама души в палатка платихме 23 лева и някакви стотинки.
6 лева за палатка
6 лева на човек
5 лева ако искате да си вкарате колата в къмпинга.Ако не желаете, паркинга отпред е 3 лева :)
И около 20 и няколко стотинки на човек за туристическа такса.