сряда, 18 април 2012 г.

Крепост Траянови врата

Инфо:
Крепостта Траянови врата е разположена в Средна гора (това е малко спорно, но така пише), на 15 километра от град Костенец и на около 60 километра от град София.До нея се стига по асфалтов път, който започва малко след края на с.Мирово, ако идвате от София.Датата на построяването на крепостта е неизвестна, като първите писмени сведения за нея са от 3 век.Известна е още и с името Щипон.


Попринцип плановете ми бяха да съм тук по изгрев, но когато станах сутринта валеше дъжд и ми стори, че слънцето няма и да се покаже в ранните часове.Честно казано това малко ме зарадва защото се върнах в леглото :)




За късния следобед бях решил да се отбия до Костенски водопад, но така или иначе денят не тръгна според плана и реших, че ще е добре и да не завърши според него.И така след 15-тина минути по криволичещите горски пътища вече бяхме пред крепостта.




Крепост честно казано ми звучи малко пресилено за това място.Лично аз като чуя думата "крепост" си представям нещо огромно с масивни стени и кули.




 За разлика от лятото, когато тук е минно поле със змии и гущери, сега се разхождах спокоен без да си гледам в краката.




Направих доста снимки в двора на крепоста, но повечето от тях все още обмисля дали да не изтрия, а горните 2 публикувам колкото да не е без хич.

Събрах си нещата и се запътих към колата, където предполагах, че Гери вече е леко изнервена от чакането.Обърнах се за последно и видях, че в другата посока се заформят много приятни облаци и набързо извадих всичко обратно от раницата.






За съжаление нямах възможност да изчакам залеза.Трябваше да тръгваме и да търсим дере с чешма, в близост до която има пейка, на която пише "ИМА СМОЦИ".Ако щете вярвайте, но я намерихме :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар