сряда, 16 януари 2013 г.

Природен парк Витоша х.Алеко - вр.Черни връх





Природен парк Витоша определено си остава най-добрият вариант за зимна разходка в планината ако живеете в София.Маршрутите тук са предимно еднодневни и изключително подходящи за късите зимни дни.Пътеките са добре маркирани и в повечето случаи перфектно утъпкани.Витоша съвсем не е най-популярна сред фотографските среди, но при определени условия може да предложи много.




 Аз определено попаднах на едни от "определените" условия, за които споменах.Над цялата област тегнеше плътна облачност, която в по-ниските части преминаваше в гъста мъгла.Но тук горе времето си беше сякаш пролетно, като изключим половин метровите преспи.




Решихме да открием зимния сезон с едно бързо качване на Черни връх през хижа Алеко.Маршрут класика, който лично аз не бях минавал до сега.Честно казано ми надхвърли очакванията.Единствено в повече ми идва броят на туристите по пътеките и доста доволното количество скиори и сноубордисти, но това все пак е Витоша. 



Гледките наоколо радваха окото, като изключим голите чичковци, с който неминуемо се разминаваш от време на време :) Те са си един вид атракция, в комбинация с профи дядовци с анораци и някои други, които направо си подтичкват до върха и обратно.




 Пейзажа се менеше всяка минута.Силния вятър, който се появяваше от време на време, постоянно променяше формата на облаците. 


Малко преди Черни връх се отриват и гледките към Рила планина, които обикновено са страхотни, а този ден бяха величествени.  




Гледките в посока Чуйпетлюво също си заслужаваха вниманието.А ниското зимно слънцестоене ми помагаше изключително много и някои от кадрите изглеждат сякаш правени по ранен залез.Зимата си има и тази добра страна.


1 коментар:

  1. Снимките са добри, но коментарите под тях са доста инфантилни.

    ОтговорИзтриване